luni, 17 iunie 2013

Parintele Iustin Parvu a trecut la cele vesnice

Parintele Iustin Parvu a trecut la cele vesnice

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/parinti/parintele-iustin-parvu-99152.html



Parintele arhimandrit Justin Parvu a trecut la cele vesnice duminica seara, 16 iunie, la orele 22.40. Viata Parintelui Iustin Parvu
       Parintele Iustin Parvu este unul dintre cei mai mari duhovnici ai tarii noastre. Parintele Iustin s-a nascut la data de 10 februarie 1919, in satul Poiana Largului, comuna Calugareni, judetul Neamt, fiind cunoscut ca mare duhovnic si staret la Manastirea Petru Voda.
      In anul 1936, tanarul ravnitor de doar 17 ani intra frate la Manastirea Durau. Dupa numai un an, in anul 1937, tanarul frate merge la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica, de unde va pleca, mai apoi, spre seminarele din Ramnicu-Valcea si Roman.
      In anul 1940 va vea loc tunderea sa in monahism, iar la doar un an distanta, hirotonia intru preot. A primit hirotonia la varsta de 22 de ani.
       Intre anii 1942-1944, Parintele Iustin Parvu este numit preot misionar pe Frontul de Est, in Neamt, pana la Odesa. El a participat, impreuna cu "Divizia 4 Vanatori de Munte" la luptele din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ajungand pana la Don. Dupa lasarea la vatra, el continua studiile la Seminarul din Roman, amintit mai sus. Dupa razboi, au inceput vremurile de prigoana a romanilor de catre bolsevici. In anul in care va absolvi seminarul, in 1948, el va fi arestat. Prigoana incepe !


     Parintele Iustin Parvu este arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani de "inchisoare politica". Nevoitorul pentru tara si credinta, Iustin Parvu, va fi muncit prin mai multe inchisori ale tarii: Suceva, Vacaresti, Jilava, Gherla, Periprava si Aiud. Urmeaza apoi munca silnica din minele de la Baia Sprie, apoi "reeducarea" din Inchisoarea Pitesti. In anul 1960, Parintele Iustin este condamnat la inca patru ani de temnita pentru ca nu s-a lepadat de credinta.


     Abia in anul 1964 parintele Iustin Parvu va fi eliberat, alaturi de toti ceilalti condamnati pe motive "politice", ramasi in viata. Din cauza greutatilor intampinate dupa eliberare, el ajunge sa lucreze ca muncitor forestier.
      Dupa o vreme, monahul nevoitor Iustin este primit in obstea de la Manastirea Secu. Astfel, intre anii 1966-1974, el va sluji ca preot si duhovnic in aceasta manastire. Intre anii 1974 si 1989, parintele a fost preot monah la Manastirea Bistrita, unde i-au stabilit domiciliul fortat comunistii, sub supraveghere. In anul 1976, din mila Domnului, ca binecuvantare, parintele Iustin Parvu ajunge sa se inchine la manastirile din Sfantul Munte Athos.
       Dupa anul 1990, odata cu Revolutia, cand s-a schimbat regimul politic, Parintele Iustin Parvu se intoarce la Manastirea Secu, unde sta aproape un an. Dupa aceasta data, el se retrage in sihastrie, cu gandul de a-si petrece restul zilelor in post si rugaciune, in isihie.
      Randuiala lui Dumnezeu era insa alta cu Parintele Iustin. Astfel, intre anii 1991-1992, alaturi de alti doi monahi, Ignat si Calinic, parintele soseste in satul Petru Voda. Aici, el va intemeia Manastirea Petru Voda - judetul Neamt, pe care o inchina martirilor romani din inchisorile comuniste.
     Manastirea va avea drept hram pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. La ceva distanta de manastire, Parintele Iustin Parvu va pune temelia unui schit de maici, cam in aceeasi perioada. Astazi, se bucura de rugaciunile parintelui atat calugarii din manastire, cat si maicile din schit. Un azil de batrani si un centru de plasament pentru copii au luat si ele fiinta. In urma nu cu mult timp a inceput si mconstructia unui spital.
      Pe langa toate aceste nevointe si osteneli ctitoricesti, Parintele Iustin Parvu a sustinut viata monahala si din alte schituri, precum cele de la Huta, din Bihor, Sub Piatra, Alba Iulia, Pestera Sfantul Ioan Casian, Pestera Sfantului Andrei sau Manastirea Sfantul Ioan Casian, din Dobrogea.
     In anul 2003, parintele infiinteaza o publicatie de invatatura si atitudine ortodoxa, cu aparitie lunara, numita "Glasul Monahilor". Odata cu venirea anului 2008, in data de 2 noiembrie, parintelui ii vine si cinstea de a fi ridicat la rangul de arhimandrit.

       Scurt cuvant de invatatura al Parintelui Iustin Parvu
Un frate a intrebat:
- Parinte, Avva Varsanufie vorbeste ca in vremea sa mai ramasesera doar trei purtatori de Dumnezeu. Si daca asta era la 550 de ani dupa Hristos, astazi cati mai sunt?
A raspuns batranul Iustin:
- Trei sute. Caci la sfarsitul vremii sfintii nu vor mai face semne si minuni, ci vor petrece nestiuti si necunoscuti, in smerenie.
Pe 10 februarie 2013 a implinit varsta de 94 ani.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.




miercuri, 12 iunie 2013

Concursului interjudeţean cu tematică religioasă de creație plastică, închinat, cinstirii Sfinţilor împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena.


Concursului interjudeţean cu tematică religioasă de creație plastică, închinat, cinstirii Sfinţilor împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena.

 Sursa: http://www.sf-esc.ro/news.php

Premiere concurs: "Sfintii Imparati Constantin si Elena"
   Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a fost organizat, în perioada 15 martie – 6 iunie 2013, a III-a ediţie a Concursului interjudeţean cu tematică religioasă de creație plastică, închinat, în acest an, cinstirii Sfinţilor împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena.
      Au participat la acest concurs elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal din Episcopia Sloboziei și Călărașilor precum şi cadre didactice de religie şi profesori de educaţie plastică ai şcolilor respective.
      În privinţa genului de creaţie artistică au fost stabilite trei secţiuni ale concursului:
● compoziție plastică(desen/ pictură, tehnică la alegere) cu tematică religioasă.
● colaj (hârtie colorată, textile, fire, materiale din natură) cu tematică religioasă.
● icoane pe sticlă, lemn sau alte materiale,
copiii participanţi fin grupaţi pe trei categorii de vârstă: ciclul primar, gimnazial şi cel liceal.
      La etapa eparhială a concursului au fost prezentate peste 400 de lucrări ele fiind evaluate de un juriu care a avut ca membri pe: preacucernicul părinte Manuel Rusu, consilier cultural, preacucernicul părinte Constantin Pătrașcu, inspector pentru catehizarea parohială, preacucernicul părinte Dragoş Stanciu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, preacucernicul părinte Puişor Arcadie Alin, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, domnul Gheorghe Petre, președinte al UAP Ialomița şi doamna Doina Roşca, director al Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia.
      Copiii care au realizat cele mai frumoase lucrări au primit premii din partea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, în cadrul unei festivităţi deosebite, organizată în ziua de 6 iunie 2013, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia.
   
 Astfel la ciclul primar au fost premiaţi următori copii:
Premiul I - Grigoriu Casiana, Grădiniţa Prâslea Călăraşi
Premiul II - Năstase Vlad, Clasa I, Liceul de Artă Ionel Perlea Slobozia
Premiul III - Drăgan Ana, Clasa I, Şcoala Gimnazială Dor Mărunt, Călăraşi
Mențiune - Năstăsoiu Mihai, clasa I , Şcoala Aurel Vlaicu, Feteşti

     Ciclul gimnazial:
Premiul I - Olăreanu Alexandra, clasa a V-a, Cercul de pictură Sf. Apostol Luca Urziceni
Premiul II - Antoneac Ana, clasa a VII-a, Liceul de Artă Ionel Perlea Slobozia
Premiul III - Ene Andreea, clasa a VI-a, Cercul de pictură Sf. Apostol Luca Urziceni
Mențiune - Bocioagă Andrei, clasa a V-a, Liceul Teoretic Mihai Eminescu Călăraşi
 
  Ciclul liceal:
Premiul I - Parapiu Lucia, clasa a XII-a, Liceul de Artă Ionel Perlea Slobozia
Premiul II - Radu Iuliana, clasa a XI-a, Colegiul Naţional Călăraşi
Premiul III - Bondoc Alexandra clasa a XI-a, Colegiul Naţional Călăraşi
Mențiune - Baguci Flavius, clasa a IX-a, Seminarul Teologic Slobozia

sâmbătă, 8 iunie 2013

Dialog între doi gemeni nenăscuţi


Dialog între doi gemeni nenăscuţi

 Sursa: http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/reflectii/dialog-intre-doi-gemeni-nenascuti

Se spune că doi copilaşi în burta mamei vorbeau unul cu celălalt.
- Tu crezi în viaţa de după naştere?
- Desigur! După naştere trebuie să urmeze ceva… Probabil că ne aflăm aici tocmai pentru a ne pregăti pentru ceea ce urmează.
- Ce prostie! După naştere nu urmează nimic. Şi, de altfel, cum ar putea să arate?
- Nu ştiu exact, dar desigur că va fi mai multă lumină decât aici. Poate că vom umbla pe propriile picioare şi vom mânca cu propria gură…
- Ce ciudat! Nu se poate să umbli. Iar ca să mănânci cu gura, chiar că ar fi de râs! Doar noi mâncăm prin cordonul ombilical… Însă ia să îţi spun eu ceva: putem exclude viaţa de după naştere, pentru că deja acum e prea scurt cordonul ombilical.
- Ba da, ba da, cu siguranţă va fi ceva. Însă, probabil, ceva mai altfel decât ne-am obişnuit noi aici.
- Păi de acolo nu s-a întors nimeni. Odată cu naşterea, viaţa se termină, pur şi simplu. De altfel, viaţa nu este altceva decât o permanentă înghesuială, într-un întuneric profund.
- Eu nu ştiu exact cum va fi dacă ne vom naşte, dar desigur că o vom găsi pe MAMA, iar ea va avea grijă de noi.
- Pe mama? Tu crezi în mama? Şi după tine, unde ar putea ea să fie?
- Păi oriunde, în jurul nostru. Doar trăim în ea şi prin ea. Fără ea, nu am fi deloc.
- Eu nu cred asta! Eu nu am văzut nicicând, niciun fel de mamă, aşa că e evident că nu există!
- Dar, uneori, când suntem în linişte, o auzim cum cântă, simţim cum mângaie lumea din jurul nostru. Ştii, eu cred că viaţa adevărată ne aşteaptă abia de acum încolo!
Şi în viaţa de după naştere mulţi cred că nu există viaţă dincolo de moarte, dar ea există. Trupul este muritor, nu însă şi sufletul, care este suflare din suflarea lui Dumnezeu, fiind, deci, nemuritor. Viaţa de după moarte există şi este cea pe care omul şi-o câştigă, trăind pe pământ, prin gândurile, vorbele şi faptele sale bune sau rele, ca de altfel şi prin credinţa sau necredinţa sa în Dumnezeu; viaţă pe care fiecare şi-o va petrece în rai sau în...iad, după dreapta judecată a lui Dumnezeu.

duminică, 2 iunie 2013

Cadru didactic - un profesionist în sistemul de învățământ


                                                                          






FORMAREA PROFESORILOR DE RELIGIE

Ministerul Educaţiei Naţionale implementează în toate judeţele ţării proiectul
 ,,Cadru didactic - un profesionist în sistemul de învățământ”,  ajuns la seria a III-a.  Prin acest proiect se oferă o oportunitate de formare profesorilor de aria ,,Om şi Societate“, inclusiv consilierilor şcolari. Formarea se realizează prin proiectul POSDRU 53889, acreditat de MEN şi coordonat de UMPFE  şi SIVECO România. Cursurile se adresează  profesorilor  calificaţi şi  pot fi accesate numai dacă predau una din disciplinele: educaţie civică, cultura civică, logică, psihologie, sociologie, economie, educaţie antreprenorială, economie aplicată , filozofie şi religie. Ele sunt gratuite, durata  este de o lună ( o activitate pe săptămână, de regulă la sfârşitul ei) şi se vor ţine la Colegiul Naţional ,,Barbu ŞtirbeiCălăraşi. Cursanţii primesc 25 credite transferabile, obţinute în domeniul metodicii de specialitate. Prin acest curs profesorii vor fi abilitaţi în probleme de curriculum şi metodica disciplinei (lecturarea programei şcolare, fundamentarea pe principii psiho-pedagogice a  proiectării şi planificării didactice, utilizarea metodelor moderne de predare–învăţare-evaluare, etc. Formarea este sprijinită de o platformă de tip e-Lerling al cărei portal îl puteţi accesa folosind adresa http://socioumane.pmu.ro. Cursanţii vor beneficia de cursuri faţă în faţă  şi de cursuri on line la care vor avea acces printr-un cont  personal creat de SIVECO România
Pentru informaţii suplimentare cadrele didactice vor lua legătura cu formatorul pentru jud. Călăraşi, prof. Dorobanţu Ion de la Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei, telefon 0722620216 sau pe e-mail iondorobantu2006@gmail.com
Seria a III-a începe în jurul datei de 05 iunie şi înscrierea cursanţilor se face prin depunerea dosarului cu  următoarele documente: Cererea de înscriere, Declaraţia de consimţământ  Fişa de înscriere în grupul ţintă, Adeverinţă tip de la şcoală şi copii după Diploma de licenţă, CI, şi Certificatul de căsătorie. Formularele pentru documentele menţionate vor fi transmise imediat la cerere, on line (prin e-mail )  de formator.
Înscrierea în proiect se face până la 05 iunie, a.c, prin depunerea dosarului la secretariatul Colegiului Naţional ,,Barbu Ştirbei” Călăraşi  sau direct la formator.
Cursurile sunt gratuite şi se finalizează cu 25 credite transferabile. Locaţia este la Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei,, Calarasi. 
Durata cursurilor va fi de cca. o lună.
Formarea este menită să pregatească  profesorii pentru lecţii mai bune, dar şi pentru susţinerea definitivatului, examenelor de grad şi titularizare.
La acest curs pot participa profesorii calificaţi care au specializare în religie şi predau efectiv această disciplină în anul scolar 2012-2013. Nu este nici o problemă dacă aveţi dublă specializare, dar una trebuie să fie religia.
Prima activitate va avea loc sâmbătă, 15 iunie , ora 09.30, la Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei,, Calarasi. 
Dosarul va cuprinde documentele din atasamentul ,,Formularele din dos", plus, copii după CI, Diplomă de licenţă  (nu mastere), copie după Certificat de nastere şi copie după Certificat de căsătorie (dacă este cazul). Un amănunt: dataţi documentele înainte de 05 iunie, a.c. Solicitaţi imediat secretariatelor  eliberarea Adeverinţa 53998_2013 (vezi modelul în ataşament), pentru a putea s-o înregistreze înainte de 05 iunie a.c.
          Vă aştept să participaţi la acest curs, cu tot spiritul şi prietenia dv. Până atunci rămânem în legătură.

                                                       Prof. Ion Dorobanţu